adetliyken ezbere sure okunur mu
adetliyken ezbere sure okunur mu bilgi90'dan bulabilirsiniz
Adetliyken ezbere sure okunur mu? Adetliyken hangi dualar okunur?
Kadınların özel halleri, Kur’an-ı Kerim’den ya da ezbere sure okumaya engel olup olmadığı üzerine araştırmalar her dönem yoğun bir şekilde yapılıyor. Kadınlar, özellikle mübarek gün ve gecelere denk gelen adet dönemlerinde ezbere sure okuyup okuyamayacaklarını, hangi duaları okuyabileceklerini merak ediyor. Peki adetliyken sure okumak caiz mi? Adetliyken ezbere sure okunur mu? Adet dönemlerinde hangi dualar okunabilir? İşte detaylar…
ADET DÖNEMİ NEDİR?
Kadınların ergenlik dönemine gelmeleriyle birlikte her ay düzenli olarak yaşadıkları vajinal kanama durumuna adet dönemi denilmektedir. Regl dönemi, ay hali, aybaşı, hayız ve muayyen günleri gibi farklı şekillerle de ifade edilebilen adet dönemi, kadınların üreme fonksiyonlarının sağlıklı olduğunun bir işaretidir. Fizyolojik bir durum olarak bilinen adet, hormonal salınımlara bağlıdır ve üremi dönemi olarak bilinen ergenlik ile menopoz hallerinin arasında her ay gerçekleşmektedir. 15-18 yaş aralığında başlayarak, herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda 45-55 yaş aralığında sona erer.
ADET DÖNEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kadınların, adet dönemi ile ilgili merak ettiği konular arasında, adet dönemi belirtileri de yer almaktadır. Özellikle genç kızların, regl dönemi ile ilgili merak ettiği en önemli konulardan biri olan bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
ADET DÖNEMİ (REGL) KAÇ GÜN SÜRER?
Regl dönemi olarak da bilinen adet döneminin kaç gün süreceği ise kişiden kişiye değişmekte olan bir durumdur. Sağlıklı bir kadın vücudu, 28 günde bir adet döngüsüne girmekte ve iki adet dönemi arasında geçmekte olan süre 21 günden az ya da 35 günde fazla olmamalıdır. Böyle olması durumu, herhangi bir sağlık probleminin habercisi olabilmektedir. Bu tarz durumların yaşanması durumunda çok fazla vakit kaybetmeden bir hekime başvurulması gerekmektedir.
Adet döneminin kaç gün süreceği gibi kanama miktarı da her kadında farklılık göstermektedir. Sağlıklı bir kadın adet dönemini 3 ila 7 gün arasında atlatır. Adetin ilk görülmeye başladığı süreçte yaşanan kanama miktarı, adet döneminin bitişine yakın azalmakta ve tamamen sona ermektedir. Menopoz dönemine yakın bu miktar ve süreler farklılıklar gösterebilmektedir.
ADETLİYKEN EZBERE SURE OKUNUR MU?
Adetliyken ezbere sure okunup okunmayacağı, kadınlar tarafından sıklıkla merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bu konuda mezhepler arasında görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerinde, âdet gören kadınların Kur’an okumaması gerektiği belirtilmektedir. Çünkü Hazreti Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî) şeklinde buyurmuştur. Aynı zamanda Hazreti Ali’nin de ‘’ Resûlullah’ı Kur’an okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı’’ dediği belirtilmektedir.
Fakat Hanefî ve Şâfiî mezhepleri dua ve zikir amacıyla ayetlerin okunabileceğini belirtilmektedir. Ancak Şâfiî mezhebi adetliyken dua maksatlı da olsa sure okuyanların dilini oynatmaması ve zihinden okuması gerektiği vurgulamıştır.
Hanbelî mezhebine bağlı olanların ise Kur’an okuma kastı olmadan besmele, hamdele vb. zikirleri okuyabilecekleri belirtilmektedir. Mâlikîler ise âdet halindeki kadının eğitim öğretim maksadıyla Mushaf’a dokunabileceğine ve okuyabileceğine inanılmaktadır.
ADETLİYKEN SURE OKUNUR MU?
Adetliyken sure okunup okunamayacağına ilişkin Diyanet’in yorumu ise şu şekilde:
Bu haller dışında Diyanet’in yorumuna göre adet gören kadınlar:
ADETLİYKEN HANGİ DUALAR OKUNUR?
Adetliyken hangi duaların okunup okunamayacağı da kadınlar tarafından en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Adet hali görülürken kadınların mübarek gün ve gecelerde sure okuyamasa da niyetlerine göre sevap kazanacakları belirtilmektedir. Ayrıca Kuran-ı Kerim okuyamasa da belirli duaları okuyabilecek ifade edilir. Kadınların bu dönemde tesbih çekmesi, zikir yapması ve dua etmesine izin verilmektedir.
Regl döneminde (adet döneminde) kadınların yapabileceği ibadetler ise şu şekildedir:
Yazı kaynağı : www.tgrthaber.com.tr
Adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? Adetliyken okunacak dualar ve zikirler
Kadınların özel halleri, önemli gecelere iştirak ettiği zaman geceyi ibadetle geçirmek isteyenler için hayal kırıklığı olabiliyor. Mübarek gecelerde faziletli ibadetlerden tamamıyla mahrum kalmaktansa özel halde okunabilecek zikirlerle sevap kazanmaya çalışılabilir. Peki adetli kadın hangi ibadetleri yapabilir? İşte adetliyken okunacak dualar ve zikirler...
Allah (c.c), kadının ve erkeğin fıtratlarını hem bedenen hem de ruhen farklı yaratmıştır. Erkeklerde olmayıp yalnızca kadınlarda görülen adet dönemi; halk arasında regl, adet olma, hayız ve adet görme şeklinde olduğu gibi çeşitli kavramlarla ifade edilebilmektedir. Anne olmanın en güzel mucizelerinden birinin örneği olan adet olma durumu, kadının rahminden her ay düzenli olarak kan gelmesi ile gerçekleşir. Bu döngüde kadınların cinsel ilişkiden uzak durulması gerektiğine değinilmiştir. Yetişkin bir kadının genital bölgesindeki cinsel organdan 3 tür kan gelir. Bir tanesi doğum sonrasında gelen lohusalık kanı, diğeri beli yaş aralık ve dönemlerde gelen adet kanı, ötekisi ise bu ikisinin haricinde hastalıkla gelen 'istihaze' kanıdır. Allah (c.c), kadınların bu özel hallerinde ibadet etme mükellefini kaldırmıştır.
İLİŞKİLİ HABEROruçluyken adet olan kadın ne yapmalı? Adet lekesi oruç bozar mı? Niyetliyken regl olmak...
İLİŞKİLİ HABERNamaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler
Dua amacıyla okunabilir olduğu öne sürülen Fatiha Suresinde ayetler; okuma niyeti ile değil de sadece dua kapsamında okunabilir. Örnek vermek gerekecek olursa; Rabbena atina fiddünya haseneten ve filahireti haseneten ve gına azabennar gibi. Ayrıca Kuran-ı Kerim'de duaya benzeyen diğer ayetlerde Fatiha gibi sadece dua maksatlı okunabilir olduğu öne sürülüyor. Fatiha'daki gibi dua amaçlı okunabilen Felak, nas, ihlas gibi dualardır. Fakat kurana kesinlikle dokunulmaz.
İLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de kadınlardan bahseden ayetler
ADETLİYKEN FARZ OLAN İBADETLERİN KAZASI YAPILMALI MI?
Sadece adet dönemlerinde olmayıp, aynı zamanda doğum yapan lohusa kadınlarında bu süre zarfında kılamadıkları namazlar için kaza yapmaları gerekmez. Oruç ibadetinde ise kazası gerekir. Rivayetlere göre, bir kadın Hz. Âişe’ye sordu: “Hayızlı kadının hayızdan temizlendikten sonra hayız zamanında kılamadığı namazları kaza etmesi gerekir mi?”
Hz. Âişe şöyle cevap verir: “Sen Haruriyye misin (Haricilerden misin?). Biz Peygamberin (a.s.m.) yanında hayız âdetini görürdük, sonra temizlenince guslederdik. Peygamber (a.s.m.) namazı kaza etmemizi bize emretmezdi.” (İbni Mâce, Taharet: 119) Adet ve lohusa dönemindeki bir kadının namaz kılması haramdır. “Hayızlı kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan bir şey okuyamaz” (Tirmizi,Taharet, 98; İbni Mace, Taharet, ,105; Darakutni, Sünen, 1/117)
ADET OLAN KADINLAR KANDİLDE NE YAPMALI? İBADET ÖNERİLERİ
ADETLİYKEN OKUNACAK DUALAR! KADIN BAŞI AÇIK DUA OKUYABİLİR Mİ?
Adetli bir kadının temizleninceye kadar dua okumasında herhangi bir engel yoktur. İstenilen sözlü dualar okunabilir, hatta Fatiha suresinin (sadece dua maksatlı) dokunmadan okunabileceği bile öne sürülmektedir. Ayrıca duaya benzer şekilde yer verilen ayetlerde değinilen tövbe duaları ya da istek duaları da ezberden ya da dokunmadan okuyarak yapılabilir.
Adet olan bir kadının Kuran-ı Kerim'den ayetler yazması mekruh sayılmaz ancak sesli bir şekilde okunmaması gerekir. Hayızlıyken yani adetliyken salavat getirmek, tesbih çekmek mubahtır, Kuran-ı Kerim dinlenebilir.
Ay başı olan kadının adetli iken camiye girip giremeyeceği ile ilgili de "Hiç bir hayızlı veya cünüp mescide giremez." (İbn Mâce, Tahâre, 92; Dârimî, Vudû',116) hadis-i şerifi bulunmaktadır.
Yazı kaynağı : www.yasemin.com
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Regl iken sure okunur mu? Diyanet bilgisi!
AYETEL KÜRSİ ABDESTSİZ OKUNUR MU?
Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır.
Ayetel kürsi ezberden okuma halinde ise Kuran-ı Kerim'e dokunması gerekmediğinden okunabilmektedir. Burda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise gusül abdesti bulunmasıdır.
Ayetel kürsi adetliyken hem yüzünden hem de ezberden okumak caiz olmamaktadır. Adet hali gibi durumlarda gusül abdesti alındıktan sonra ancak okumak mümkündür.
Gusül gerektiren adet hallerinde Kuranı kerime dokunmak ve yüzünden okumak haramdır. Alimlere göre bu hallerde ezberden de olsa okunmaması gerektiği bildirilmiştir.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.