Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır

    1 ziyaretçi

    aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Yazım Kuralları Test, İmla Kuralları Soruları, Yazım Kuralları Soru Bankası | Edebiyat Öğretmeni

    1. (I) Aşağıdan bakıldığında açık renkli gökyüzü, (II) yukarıdan (III) bakıldığında ise koyu mavi zemin sebebiyle balıkları (IV) farketmek   (V) oldukca zordur.

    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangi ikisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) I. ile II.  B) II. ile III.   C) III. ile IV.   D) IV. ile V.   E) I. ile V.

    2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Hep bir aynılık göze çarpsada iç dünyası gelişme gösteriyor.

    B) Varlığını hep ortada hissettiren gürbüz yapısı vardı.

    C) Kot pantolonundan ve gözlüğünden hiçbir zaman vazgeçmez.

    D) Aradan yıllar geçmesine rağmen ağırbaşlılığını koruyor.

    E) Kuruduğu için ayakkabı mat bir renge bürünmüştü.

    3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Şövalye adası ile kıyı arasında batık bir kentin kalıntıları bulunmuş.

    B) Gerek tarihi dokusuyla gerekse plajlarıyla ünlü ilçelerden biridir.

    C) Bu hem eczacılık da hem de parfümeri de kullanılan bir yağ çeşididir.

    D) Fazla vakit harcamadan Ölüdeniz'e doğru yolculuğa devam ediyoruz.

    E) Kelimenin tam anlamı ile bir hayalet şehridir Kayaköy ve çevresi.

    4. Etrafı binlerce (I)düşmanla (II)çevirili olan balık ve karides, (III)hayatda (IV)kala bilmek için (V)tetikde ve atik olmak zorundadır.

    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerin hangi ikisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

    A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Belki de bu evlerin en önemli özellikleri çatılarıydı.

    B) Köşkte birçok bahçe var, hepsine özel isim verilmiş.

    C) Ülkemizin hiçbir yerinde böyle çatılar göremezsiniz.

    D) Çatıların taştan yapılmasının birkaç nedeni var.

    E) Sevgi insanın herhangi birşeye duyduğu yakınlıktır.

    6. (I)Her şeyin uyum içinde (II)gittiği, (III)her hangi bir aksamanın olmadığı zamanlarda işin uzmanları tarafından kesin (IV)ifadelerle yasaklanmasına rağmen pek çok şeyi (V)yapıyoruz.

    Yukarıdaki parçada altı çizili sözlerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) İnsan buraya gelince kendini sarayda zannediyor.

    B) Buradaki Osmanlı hayranlığı hemen farkediliyor.

    C) Ziyarette her şey aldatmaya, para çalmaya bağlı

    D) Burası Mehmet Akif Ersoy'un oturduğu kahvehane.

    E) Kütüphanede şu anda dört yüz bin kitap var.

    8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A) 1987'in 12 Haziran'ı 13'üne bağlayan gece vefat etti.

    B) Hangi peteğin hangi deliğine ne koyacağını tespit ediyordu.

    C) Bu günkü insanlar için böyle bir talih söz konusu değil.

    D) Aydınlar kulelerinden çıksınlar, fikirlerini bir birlerine aktarsınlar.

    E) Hoş görü, anlayış, dayanışma ortamı meydana getirebilmek zor.

    9. (I) Hava, ısı, ışık gibi su da bütün canlılar için değerli bir gıda ve hayat kaynağıdır. (II) Herbir canlı mutlak surette buna muhtaçtır. (III) insanlar yerleşim yerlerini su kaynağının mevcut olduğu sahalara kurmuşlardır. (IV) Hayvanlar da öyle. (V) Hayvanlar su kaynaklarına doğru diyar diyar göç ederler.

    Yukarıdaki parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

    10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A) Bu şehrin kaderi birkez daha bizlere bu gerçeği haykırıyor.

    B) O kültürlerinde tarih sayfalarına gömülmesine izin vermemeliyiz.

    C) Görünmez bir kaza görme yeteneğini tamamen elinden alır Meriçin.

    D) Burnunun tam dibine yerleştirdiği kalın camlı gözlükleriyle de göremiyordu.

    E) Çocuklar avluda oyuna dalmışken hıçkıra hıçkıra ağlamıya başlar.

    11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Bir kez daha karamsarlık kaplar yüreğini

    B) Sınavın sonuçları bir hafta sonra açıklanacaktır.

    C) Hiç ümidi olmasa da bir ay daha dişini sıkar.

    D) Katılanların bir çoğu üniversite mezunuydu.

    E) Bir güç ayaklarını zorla çeker listenin yanına

    12. (I)İsviçre’li böcek araştırmacıları (II)Tayland ve (III)Malezyada uzun yıllar yaptıkları (IV)araştırmalarda güvelerin bir yakıt kadar suya ihtiyaç duyduklarını (V)keşfetmişlerdi.

    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerin hangi ikisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) I. ile II.   B) II. ile III.   C) I. ile III.   D) IV. ile V.   E) II. ile V.

    13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

    A) Arasıra yapılan pirinç pilavı bile mutluluk kaynağıdır.

    B) Servisimizde bulunan boş masalardan birine kuruluverdi.

    C) Tanışmak için ikimizin de herhangi bir çabası olmamıştı.

    D) Gazeteciliğe başladığımda yalnızca ismini duymuştum onun.

    E) İnsanlarla tanışmakta pek beceriksiz, pek gönülsüz biridir.

    14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A) Onlarsız düşünü verin bir kere hayatı

    B) Bulanık görüntüleri, manzaraları seyir edin.

    C) Artık akarsular okşamayacaktır içinizi.

    D) Tadı varmı böyle bir yerde yaşamanın?

    E) Kendi yaşadıklarını başkalannada yaşatır mı?

    15. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

    A) Renkleri hakkında hiç bir ipucu vermezler.

    B) Onsekiz metre derinliğindeki yerlerde yaşar.

    C) Bilgi alışverişi açısından dil çok önemlidir.

    D) Bunlar hem öncü hemde koruyucudurlar.

    E) Toprakdan besin almalarını kolaylaştırıyor.

    16. Aynı yerde pusuya yatan daha (I)bir çok (II)yaratık da mevcuttur. (III)Hımbıl hımbıl hareket eden kurbağa balığı bunlardan biridir. Aniden suyu emen balık, (IV)birkaç santim öteden geçen balıkları bile (V)yakalayıverir.

    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcük ve sözcük öbeklerinden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

    17. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) Hiç kimse elindekine sahip değil

    B) Oyuncuların herbiri seyircinin önünde

    C) Olmayana kederlenmek de olmaz ki.

    D) Hırs elindekilere hiçbir şey katmaz.

    E) Bir yudum su içebilen var mıymış?

    18. Sevdiklerimiz (I)toplanmışsa bir başka (II)gölgelikte ve (III)bekliyorlarsa bizi yetişelim onlara. Çevremiz çöle dönmüşse niçin (IV)istiyelim burada kalmayı. Düşlerimizdeki (V)hayata kıyasla zindandır burası.

    Yukarıdaki parçada numaralanmış sözcüklerden hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

    19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı yapılmıştır?          

    A) TDK'nin, Türk Dilini Geliştirme Toplantısı dün yapıldı.

    B) İkinci günün sonunda 10O'zer lira kazanmıştık.

    C) Son romanını da 19851e yayımlamıştı.

    D) THY'de yeni uçak alımı tartışmaları da sona erdi.

    E) O krizde 2'nci kattaki dairemizi de satmak durumunda kaldık.

    20. Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır?

    A) Bir elim de tebeşir, öbür elim kara tahtaya yaslanmış.

    B) Kaburgalarımda bıçak acıları, karışıyor meltemlere

    C) Bu olamaz! Ölecek miyim? Durmadan ölecek miyim?

    D) Ölenler de dönüyor elimi sıkmak için benim.

    E) Birden kan çiçeği açılıyor bembeyaz yüzümde.

    21. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yoktur?

    A) Avuçlarında sakladığı birşeyi gösteriyor bana.

    B) Gözgöze gelmek acı veriyordu son zamanlarda.

    C) Artık yaşıyan bizim gerçek kişiliklerimiz değildi.

    D) Bu düş bozulmasın diye öyle çok şey gizlerdimki senden.

    E) Oysa ne zamandan kopabiliyor ne de hayattan gizleniyorduk.

    22. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün yazımı yanlıştır?

    A) Adanın burnundaki nar bahçesini dolaştı.

    B) Deniz ve karşıdaki dağ mosmor olmuştu.

    C) Bakır rengi güneş dağın başında duruyordu.

    D) Gözlerinin önündeki ışıklar karmakarışık olmuştu.

    E) Saçları sarı, omuzu geniş, yüzü gamzeliydi.

    23. Benim için (I)herşeyi söylediler: (II)Filozof, (III)pisikolog, (IV)putperest dediler. Hoş (V)sayılmayacak adlar takanlar bile oldu.

    Yukarıda numaralanmış sözlerden hangi ikisinin yazımı yanlıştır?

    A) I. ile II.   B) I. ile III.   C) III. ile IV.   D) IV. ile V.   E) III. ile V.

    (I) Sizden ilginç bir durum hakkındaki görüşlerinizi rica edeceğim, bana yardımcı olabilirmisiniz?

    (II) Sizden ilginç bir durum hakkında ki görüşlerinizi rica edeceğim, bana yardımcı olabilir misiniz?

    (III) Sizden ilginç bir durum hakkındaki görüşlerinizi rica edeceğim, bana yardımcı olabilir misiniz?

    (IV) Sizden ilginç bir durum hakkındaki görüşlerinizi ricaedeceğim, bana yardımcı olabilir misiniz?

    (V) Sizden ilginç bir durum hakkındaki görüşlerinizi rica edeceğim, bana yardımcı olabilirmi siniz?

    24. Yukarıdakilerden hangisinin yazımı doğrudur?

    A) I.   B) II.   C) III.   D) IV.   E) V.

    CEVAP ANAHTARI

    1-D 2-A 3-C 4-A 5-E 6-C 7-B 8-B 9-B 10-D 11-D 12-C 13-A 14-C 15-C 16-A 17-B 18-D 19-B 20-A 21-E 22-E 23-B 24-C

    Yazı kaynağı : www.edebiyatogretmeni.org

    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır?

    9. Sınıf Türk Dili Ve Edebiyatı Kazanım Testi – Yazım Kuralları (2019-2020) • Kazanım Testleri

    1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

    1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır?

    Transkript

    1 1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1. A. Şehirde yaşıyanlar bazı kurallara uymak zorunda. 2. B. Suriye, Türkiye nin güney komşusudur. 3. C. Kırlarda benbeyaz papatyalar vardı. 4. D. Babası Malatya dan kaysı getirmiş. 2) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde de nin yazımında yanlışlık yapılmıştır? 1. A. Şehirde garip bir sessizlik vardı. 2. B. Elbisede almış arkadaşına. 3. C. Tepede hiçbir ağaç yoktu. 4. D. Evde hiçbir şey kalmamıştı. 3) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yön isimlerinin yazımında yanlışlık yapılmıştır? 1. A. Rüzgâr bugün kuzeybatıdan esiyor. 2. B. Kasırgalar Güney Amerika da birçok evi yıkmış. 3. C. Karadeniz in Doğusu çay üretiminde birinci. 4. D. Türkiye nin güney sahilleri kışın da çok sıcak. 4) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımı doğrudur? 1. A. İstanbul un bazı semtlerine elektirik verilmeyecek. 2. B. Çocuklar filimin sonuna doğru uyudular. 3. C. Metin in up uzun tırnakları vardı. 4. D. Eli titreyince tepsideki çaylar döküldü. 5) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklemin yazımında yanlışlık yapılmıştır? 1. A. Bize, şairin çocukluğundan bahsetti. 1 / 5

    2 2. B. Ödevini yapmayınca cezayı haketti. 3. C. En sevdiği kolyesini bugün kaybetti. 4. D. Tokat atan arkadaşını sonunda affetti. Açık denizlerde, varolmayan bir adaya inan-mış leventler vardı. Gemidekiler adanın tür-küsünü söyler ve 6) Açık denizlerde, varolmayan bir adaya inan-mış leventler vardı. Gemidekiler adanın tür-küsünü söyler ve bununla mutlu olurlardı. Aslında türküydü onları mutlu eden, ada değil. Yukarıdaki cümlelerde geçen aşağıdaki sözcüklerden hangisinin yazımı yanlıştır? 1. A. varolmayan 2. B. gemidekiler 3. C. bununla 4. D. leventler 7) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı yap ılmamıştır? 1. A. Dedesi, Çanakkale savaşında savaşmış bir gaziydi. 2. B. Yöre halkı, Feride ye gülbeşeker diyordu. 3. C. Türk dili dergisine abone olacakmış. 4. D. Ağzındaki yaralar yemek yemesini zorlaştırıyor-du. 2 / 5

    3 8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır? 1. A. Trabzon un ekmeği meşhurdur. 2. B. Tarık Buğra nın Küçük Ağa sını okudum. 3. C. Arkadaşım Fulya mahallesinde oturuyor. 4. D. Türkçe dersini Zeki Hoca anlatıyor. 9) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? 1. A. Beni çeşmenin yanında bekliyecekti. 2. B. Mustafa bey şirketin yönetim kurulundaydı. 3. C. Uçağın kanatı farklı bir renge boyanmıştı. 4. D. Konuş ki seni daha iyi tanıyayım. 10) Şu yüce dağları duman kaplamış, Yinemi gurbetten kara haber var. Seher vakdi burda kimler ağlamış, Çimenler üsdünde gözyaşları var. Mısraların hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? A. 1 B. 2 C. 3 D. 4 11) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır? 3 / 5

    4 1. A. Doğum gününde yaptığım sürpriz hoşuna gitti. 2. B. Kitabın altmış sayfasını iki saatte okudum. 3. C. Bu köy mandalin bahçeleriyle tanınır. 4. D. Okulun karşısındaki dükkândan poğaça aldık. 12) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı yapılmıştır? 1. A. Çantasında kalem ve birkaç kitap vardı. 2. B. Çocuğun perperişan bir hali var. 3. C. Mademki gitmek istiyorsun, yolun açık olsun. 4. D. Dolaptan buz gibi meyvaları çıkardı. 13) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin yazımında yanlışlık yapılmamıştır? 1. A. Simiti ikiye bölüp arkadaşına uzattı. 2. B. Sütü büyük bir tencereye boşattı. 3. C. Kâğıtı bankaya götürürken düşürmüş. 4. D. Kanatı kırılan kuşu yolun kenarına bıraktı. 14) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde da/de nin yazımı yanlıştır? 1. A. Oyuncaklar çekmecenin gözünde. 2. B. Yazdığı masalı okulda okudu. 3. C. Gelinin belinde kırmızı bir kuşak vardı. 4. D. Yüksek yerlerede kar yağmış. 15) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ki eki yanlış yazılmıştır? 1. A. Kitaptaki yazım yanlışlarını gösterdi. 2. B. Beşiktaş taki kitabevine uğradı. 3. C. Yoldaki işaretlere dikkat etti. 4. D. Baktımki içeride kimsecikler yok. 4 / 5

    5 16) Atatürk şöyle diyor: beni Türk hekimlerine emanet ediniz. Cümlesindeki hangi sözcükte yazım yanlışı vardır? 1. A. beni 2. B. Türk 3. C. hekimlerine 4. D. emanet 17) Hangi cümlede yazım yanlışı vardır? 1. A Yılında doğdum. 2. B. Bu sene 11 yaşına girdim. 3. C. Ahmet amcam bana hediye almış. 4. D. En büyük sürpriz bu oldu. 18) Hangi cümlede yer alan ki ayrı yazılmalıdır? 1. A. Akşamki yağmur çok şiddetliydi. 2. B. Çantamdaki kitaplar ağır gelmeye başladı. 3. C. Duraktaki araba yavaş yavaş hareket etti. 4. D. Yere çöp atmayınızki çevre kirlenmesin. 5 / 5

    Yazı kaynağı : docplayer.biz.tr

    Quiz - Quizizz

    E�itim Haberleri - �lanlar - S�nav Sorular� - - Testleri - Sorular�

    A�a��daki c�mlelerin hangisinde yaz�m yanl��� yap�lm��t�r?

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap