şap hastalığı belirtileri insanda
şap hastalığı belirtileri insanda bilgi90'dan bulabilirsiniz
Şap hastalığı insana geçer mi, insanı öldürür mü? Şap hastalığı nedir, insana etkileri! İnsana geçer mi? Şap hastalığının insanlarda belirtileri!
Şap hastalığı insana geçer mi, insanı öldürür mü? Şap hastalığı nedir, insana etkileri! İnsana geçer mi? Şap hastalığının insanlarda belirtileri!
Şap hastalığı insana geçer mi? sorusu gündemde.. Şap hastalığının ne olduğu merak ediliyor. Son dakika bilgisine göre; Türkiye'de 3 farklı ilde görülen şap virüsü nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı. Yeni bir virüs olarak dikkat çeken şap hastalığı hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan da çeşitli hamleler geldi. Peki ama şap hastalığı nedir, insana geçer mi?
Şap hastasının insana etkileri merak ediliyor. Şap hastası insana bulaşır mı sorusu da gündemde... Tarım ve Orman Bakanlığı, tüm Türkiye genelinde ikinci bir emre kadar veteriner hekim, veteriner sağlık teknikeri ve teknisyenlerin izinlerini iptal etti. Tarım ve Orman Bakanlığı "Yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edilmiştir." açıklamasında bulundu. Milyonlarca kişi şap virüsüne dair bilgileri sorguluyor. Şap virüsünün ne olduğu ve nasıl yayıldığı araştırılıyor. İşte Şap virüsüne dair bilgiler...
Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. Aksi durumda kolluk kuvvetleri tarafından 36a kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacaktır" denildi.
Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere gönderilen mesajda ise aşı çalışmalarına başlandığı belirtilerek tespit edilen virüs SAT-2 olup, aşı çalışmalarına özel sektör ve devlet eliyle başlanmış olup üretimi tamamlandığında sahaya verileceği vurgulandı.
Şap hastalığı nedir?
Şap hastalığı, çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) yüzde 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
Hastalığın etkeni Picornaviridae familyasının Aphtovirus alt grubunda yer alan şap virusudur. Virusun O , A, C , SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. (O) serotipinin II, A serotipinin 32, C serotipinin 5, SAT I serotipinin I, SAT 2 serotipinin 3, SAT 3 serotipinin 4 , ASIA I serotipinin ise I alt tipi vardır. Serotipler arasında çapraz bağışıklık görülmemesi hastalıkla mücadeleyi güçleştirmektedir.
Virus fiziksel etkenlere karşı değişik duyarlılık göstermektedir. Isıya dayanıksız olup 37oC'de 12 saatte, 60-65oC de 1/2 saatte, 85oC de ise birkaç dakika da yıkımlanarak etkisiz hale gelmektedir. Ancak düşük ısı derecelerine ve ani donma ve çözülmelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Özetlemek gerekirse; Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır.
Şap hastalığının belirtileri
Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma ilk klinik bulgulardır. 24 saat içerisinde salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere (veziküllere) interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir.
Dildeki yaraların (lezyonların) genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci (sekunder) bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. Sekunder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu pneumoni ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir.
Hastalığın en belirgin yayılma yolu havada bulunan virüsün solunum sistemi ile alınmasıyla olmaktadır. Enfekte veya kuluçka dönemindeki hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile virüsü saçmaktadır. Hastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile de bulaşabilmektedir.
Şap hastalığı insana geçer mi?
Hastalığın en belirgin yayılma yolu havada bulunan virüsün solunum sistemi ile alınmasıyla olmaktadır. Enfekte veya kuluçka dönemindeki hayvanlar solunum, deri, sekret ve ekstretleri, süt ve sperma ile virüsü saçmHastalık bulaşık (kontamine) hayvan ürünleri, bulaşık (kontamine) araç ve aletler, insan, yabani hayvanlar, kuşlar, rüzgar ve nakil araçları ile de bulaşabilmektedir. İnsanlar da ise enfekte hayvanlar ile temas veya enfekte et ve süt ürünleri ile enfeksiyonu nadiren aldıkları bildirilmektedir.aktadır.
Yazı kaynağı : www.cnnturk.com
Şap Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? İnsanlara Geçer mi? Türkiye'de Yeni Salgın
Hakkımızda
Gizlilik Sözleşmesi
Künye
Reklam
Yazı kaynağı : www.drozdogan.com
Şap - Tabak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Şap - Tabak Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Türkiye’de şap hastalığı var mı?
Tarım Bakanlığı kaynaklarına göre, ülkemize ait ilk şap hastalığı bilgilerine istatistiki olarak 1914 yılında rastlanıyor. 1957 yılında yaşanan büyük şap salgınının ardından 1967 yılında Şap Enstitüsü kuruluyor. 60’lı yıllarda yeniden salgına yol açan şap, 73-78 yılları arasında ve 83-85 yıllarında yeniden yaygın olarak görülüyor. 1999 yılında ASIA1 tipi şap virüsünün ülkemize girdiği biliniyor. Şu an O1, A İran ve ASIA1 tipi şap virüsleri ülkemizde varlık gösteriyor.
Şap aşısı kaç ayda bir yapılır?
Etkin bağışıklık oluşması için planlı aşılama yapılması gerekiyor. İlk aşılama 2. ayını tamamlayanlara yapılıyor. Yani ikinci aşılama, ilk aşıdan 1 ay sonra uygulanıyor. Sonraki aşılamalar ise 6 ayda bir gerçekleştiriliyor. Devam eden süreçte yılda iki kez, sonbahar ve ilkbahar aylarında aşı tatbik ediliyor.
Şap için aşılama nasıl oluyor?
Şap hastalığı için aşı tatbik edilen hayvanların aşılama yerlerinde ceviz kadar şişlikler görülebiliyor. Ortalama 10-12 günde kendi kendine kaybolan şişlikler, geçici yan etkiler arasında yer alıyor. Aşılanan hayvanın iştahsızlanması, hafif ateşlenmesi, süt veriminde azalma yaşaması olasılıklar arasında yer alıyor.
Yazı kaynağı : tarfin.com
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.