ülkemiz dünya üzerinde hangi yarım kürede yer alır
ülkemiz dünya üzerinde hangi yarım kürede yer alır bilgi90'dan bulabilirsiniz
Kuzey yarımküre
Kuzey yarımküre, Dünya'yı ekvator hizasından bölen hayalî bir düzlemin üstünde (kuzeyde) kalan yarısıdır. 0° paraleli ile 90° kuzey paraleli arasında yer alır. Güneyde kalan kısma ise güney yarımküre denir. Dünya'nın kuzey yarımküresi, birçok ülkeyi ve dünya nüfusunun yaklaşık %90'ını kapsamaktadır.[1]
Kuzey yarımkürenin güney yarımküreye göre daha büyük bir oranı karalarla kaplı olup daha az su yüzölçümüne sahiptir. Kuzey Amerika ve Avrupa'nın tamamı, Afrika ve Güney Amerika kıtalarının bir kısmı, Endonezya'nın güney bölümü hariç Asya kıtasının tamamı Kuzey yarımkürededir. Grönland da bu yarımküredeki ada ülkelerindendir.
Yarımkürenin ılıman kesimlerinde kış, 21 Aralık'tan 21 Mart'a kadar sürer. Yaz mevsimi ise 21 Haziran'dan 22 Eylül'e kadar olan dönemi kapsar.
Kuzey Kutup Dairesi'nde yazın bazı günler Güneş hiç batmazken kışın bazı günlerinde Güneş hiç doğmaz. Bunun gibi dönemlerin örnekleri Kuzey Kutup Dairesi'nin yakınında kalan bölgeler için günle sınırlı olabilirken Kuzey Kutup Dairesi'nde aylarca sürer.
Kuzey yarımkürede, Dünya yüzeyinin üzerinde hareket eden nesneler Coriolis etkisi nedeniyle sağa dönme eğilimindedir. Sonuç olarak, büyük ölçekli yatay hava veya su akışları, saat yönünde dönen girdaplar oluşturma eğilimindedir.[2] Bunlar en iyi Kuzey Atlantik ve Kuzey Pasifik okyanuslarındaki okyanus sirkülasyon modellerinde görülür. Kuzey yarımkürede, okyanus akıntıları kuzey kıyılarındaki birçok faktörü etkileyen hava düzenini değiştirebilir.
Aynı nedenden dolayı, Dünya'nın kuzey yüzeyine doğru akan hava akışları, yüzey boyunca saat yönünde yayılma eğilimindedir. Bu nedenle, saat yönünde hava sirkülasyonu, Kuzey Yarımküre'deki yüksek basınçlı hava hücrelerinin özelliğidir. Tersine, Dünya'nın kuzey yüzeyinden yükselen hava, havayı saat yönünün tersine doğru çekme eğilimindedir. Kasırgalar ve tropik fırtınalar (büyük alçak basınç sistemleri) Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine döner.[3]
Bazı astronomik durumlar[değiştir | kaynağı değiştir]
Kuzey yarımkürede yön bulmak amacıyla Polaris yıldızı kullanılmaktadır. Bu yıldız güney yarımkürede gözlemlenemez.
Dünya'ya en yakın yıldız sistemi konumunda bulunan Alpha Centauri, kuzey yarımkürenin büyük bir kısmından (29° kuzey paralelinin kuzeyinden) gözlemlenemez.
Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Türkiye Hangi Kıtada? Türkiye Hangi Yarım Kürede, Ülkemiz Dünya Haritasında Nerede ve Nereye Yakın?
Osmanlı Devleti'nin yıkılması ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın en önemli stratejik konumuna sahip ülkeleri arasında yer alır. Bunun nedeni hem Avrupa hem de Ortadoğu'ya sınırının olmasıdır. Bu kapsamda kişiler de Türkiye hakkında sıkça araştırma yapabilmektedir. Ülkemiz hangi kıtalar üzerinde yer alır sorusu da merak edilen konuların başında gelir. Detaylar yazımızda…
Türkiye hangi kıtada?
Üç tarafı denizlerle çevrili, dört mevsimin de görüldüğü Türkiye Cumhuriyeti jeopolitik açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Asya ve Avrupa yakasını birleştiren, köprü bir devlettir. Dünya üzerinde iki farklı kıtada toprağı olan birkaç ülkeden biri olma özelliğine de sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti'nin hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprağı bulunmaktadır.
Toprak parçasının büyük çoğunluğu Asya kıtasında bulunmaktadır. Asya ile Avrupa kıtasını birleştiren iki köprüsü bulunur. Bunlar Çanakkale ve İstanbul boğazlarıdır. Türkiye'nin matematiksel konumu ise kuzeyde paralel olarak 36-42, doğu meridyeninde 26-45 olarak bilinmektedir. Türkiye'nin Avrupa kıtasında yer alan bölümü ise Trakya bölgesidir. Avrupa kıtasında olan toprak parçasının oranı ise yüzde 3'tür. Geri kalan yüzde 97 toprak parçası ise Asya kıtasında yer alır.
Türkiye hangi yarım kürede yer alır?
Türkiye'nin etrafı Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi olmak üzere üç tarafı denizler ile çevrilidir. Türkiye'nin bulunduğu yarım küre ise Kuzey Yarım Küre'dir. Matematik konum itibarıyla orta kuşakta yer alır ve dört mevsim de görülür. Türkiye'nin komşuları da stratejik olarak büyük önem taşır. Güneyinde Irak, Suriye ve İran bulunur. Bu ülkelerde yaşanan iç sorunlar Türkiye'yi de doğrudan etkiler. Özellikle Suriye'de yaşanan iç savaş sonrası Türkiye topraklarına yoğun bir göç akını başlamıştır.
Türkiye'nin kuzeybatısında Yunanistan ve Bulgaristan yer alır. Bu iki ülke de Avrupa Birliği üyesidir. Yunanistan ile hem kara hem de deniz sınırı bulunmaktadır. Deniz sınırı yüzünden geçmiş dönemlerde askeri krizler de meydana gelmiştir. Türkiye'nin güneydoğusunda da Gürcistan ve Azerbaycan yer alır. Bu iki ülke ile birlikte vize muafiyeti yoktur.
Türkiye Dünya'nın hangi bölgesinde?
Türkiye'nin yüzölçümü 783 bin 562 km'dir. Son açıklanan rakamlara göre 84 milyonluk nüfusa sahiptir. Kuzey yarım kürede yer alan Türkiye, dört mevsimin de görüldüğü ender ülkelerden biridir. Bu yüzden toprak ve ürün çeşitliliği fazladır. Türkiye kendi içinde 7 farklı coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bunlar İç Anadolu, Marmara, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu ve Akdeniz'dir.
Türkiye'de sanayiden tarıma kadar pek ok farklı iş kolunda çalışmalar yapılmaktadır. Turizm açısından da zengin bir ülkedir. Özellikle Avrupa ülkelerine vize muafiyeti uygulamamasından dolayı yılın her döneminde yabancı turistleri çekmektedir. Yaz aylarında kıyı bölgelerde Rus turistlerin yoğunluğu görülmektedir. Hem kış hem yaz turizmi gelişen Türkiye'de mimari yapılar da dikkat çekmektedir.
Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr
Türkiye hangi kıtada ve yarım kürede yer alır? Türkiye hangi saat diliminde, meridyende ve dönencede
7 coğrafi bölgeden oluşan Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkemizin en fazla turist çeken şehirleri ise şu şekilde sıralanabilir: 1- İstanbul 2- İzmir 3- Muğla
4- Antalya 5- Denizli 6- Bursa 7- Nevşehir
Türkiye Hangi Kıtada Yer Alır?
Türkiye'nin hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprakları bulunmaktadır.
Türkiye Hangi Yarım Kürede ve Bölgede Yer Alır?
Üç tarafı denizlerle (Akdeniz, Karadeniz ve Ege Denizi) çevrili olan ülkemiz Kuzey Yarım Kürede yer almaktadır. Türkiye güneyde Irak, Suriye, İran, Kuzeybatıda Yunanistan ve Bulgaristan, Kuzeydoğuda ise Gürcistan, Azerbaycan ve Gürcistan ile sınır komşusudur.
Türkiye Hangi Dine Mensup?
Türkiye, İslamiyet dinine mensuptur. Halkın %99'u Müslümandır.
Türkiye Hangi Dili Konuşuyor?
Türkiye'nin resmi dili Türkçedir. Bunun dışında Zazaca ve Arapça konuşulan bölgesel diller arasında yer alıyor.
Türkiye Hangi Alfabeyi Kullanıyor?
Ülkemizde Latin alfabesi kullanılmaktadır.
Türkiye Hangi Takvimi Kullanıyor?
Türkiye'de Miladi Takvim kullanılıyor.
Türkiye Hangi Para Birimini Kullanıyor?
Ülkemizin resmi para birimi Türk lirasıdır.
Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.