çay işletmeleri genel müdürlüğü çaykur tarım alanında yaptığı çalışmalar
çay işletmeleri genel müdürlüğü çaykur tarım alanında yaptığı çalışmalar bilgi90'dan bulabilirsiniz
Çaykur Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 1924 yılında 60 dekar alan üzerinde “Narenciye Fidanlığı” adı altında kurulmuştur. Narenciye Fidanlığının ilk amacı, 407 Sayılı Kanun çerçevesinde Rize Vilayeti ile Borçka Kazasında fındık, portakal, limon, mandalina ve çay yetiştirilmesini sağlamak ve geliştirmekti.
Fidanlık 1945 yılında “Bahçe Kültürleri İstasyonu” adını almış , meyve ve çay fidanı üretimi ile ilgili çalışmalarına devam etmiştir. Bu çalışmalar neticesinde bölge halkının yaş çay üretimine yönelmesi sağlanmış ve çaylık alanlarda büyük bir artış meydana gelmiştir. Çaylık alanlardaki artışa paralel olarak artan hammaddenin mamul ürün haline getirilmesi konusundaki çalışmalara da öncülük edilmiş bunun sonucunda üretim ile ilgili prosesler oluşturulmuş ve Türk damak zevkine uygun standart kuru çay üretimi sağlanmıştır. Bu süreç içerisinde çay sektörü ile ilgili ortaya çıkan bilimsel , ekonomik ve sosyal sorunların çözümü konusunda öncülük yapmıştır.
1958 yılında Enstitünün “Bahçe Kültürleri İstasyonu” olan ismi “Çay Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü” olarak değiştirilmiş ve Tarım Bakanlığına bağlanmıştır. 1973 yılında Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesine alınan Enstitü, 1984 yılı sonlarına kadar bu isim altında faaliyetlerine devam etmiş bu tarihten sonra da Çay Enstitüsü Başkanlığı adını almıştır. 29 Ocak 1990 tarihinde ismi Çay Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak değiştirilmiş daha sonra tekrar Çay Araştırma Enstitüsü Başkanlığı haline getirilmiştir.1997 yılından sonra Enstitü çalışmalarını “Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü” adı altında devam ettirmektedir.
Yazı kaynağı : www.caykur.gov.tr
Çaykur Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 1924 yılında 60 dekar alan üzerinde “Narenciye Fidanlığı” adı altında kurulmuştur. Kuruluş amacı, bağlı olduğu Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün kuruluş yasası ile belirlenen genel görevlerine paralel olarak çayda; tarım, teknoloji, biyokimya, mücadele ve pazara hazırlık konularında araştırma ve geliştirme çalışmalarında bulunmak, diğer çay üreticisi konumundaki ülkelerde çay konusunda yapılan çalışmaları takip etmek, yapılan bu çalışmalar neticesinde elde edilen verileri değerlendirerek sonuçlarının ilgili daire ve kuruluşlar tarafından uygulamaya geçirilmesi için gerekli faaliyetlerde bulunmaktır.
Enstitü Müdürlüğü; Yetiştiricilik ve Islah, Biyokimya, Toprak ve Bitki Besleme, Bitki Koruma ve Mikrobiyoloji, Teknoloji, Deneme ve İstatistik, Mali ve İdari İşler Kısım Müdürlüğü olmak üzere 7 idari birimden oluşmuştur. Bu birimlerde 25 memur, 21 işçi olmak üzere toplam 46 personel görev yapmaktadır. Ayrıca hizmet satına alma yoluyla garsonluk ve çevre temizlik hizmetleri için 14, güvenlik içinde 12 olmak üzere ilave olarak toplam 26 personel daha çalıştırılmaktadır. Botanik Parkı, Ziraat Çay Bahçesi ve Hayrat Fidanlığı da Enstitü Müdürlüğünün sorumluluğu altındadır.
Enstitü Müdürlüğünde Toprak Laboratuarı, Biyokimya Laboratuarı, Kromatografi Laboratuarı, Mikrobiyoloji Laboratuarı , Teknoloji Laboratuvarı ve Doku Kültürü Laboratuvarı olmak üzere 6 laboratuar bulunmaktadır. Bu laboratuarlarda, Türk Gıda Kodeksi Siyah Çay Tebliği ve Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğinde yer alan kalite parametrelerine ait analizler ile birlikte toprak, pestisit kalıntısı, aromatik bileşikler, theafilavin, thearubigin, toplam polifenol, fenolik bileşikler, kafein, aflatoksin, makro ve mikro element analizleri gibi çayla ilgili diğer bir çok analiz yapılmaktadır. Doku Kültürü Laboratuvarında üstün özelliklere sahip tescilli klonların doku kültürü yöntemi ile çok kısa zamanda ve fazla sayıda çoğaltılmasının sağlanması için altyapı hazırlıkları yapılmaktadır. Teknoloji Kısım Müdürlüğü bünyesinde kurulan minyatür siyah çay ve yeşil çay üretim tesislerinde siyah çay ve yeşil çay imalat yöntemlerinin optimizasyon çalışmaları ile klon çaylardan elde edilen mamul çayların kalite parametrelerinin tespit çalışmaları yapılmaktadır. Yine Teknoloji Kısım Müdürlüğü bünyesinde pilot ölçekte instant çay üretim tesisi ve pilot ölçekte dekafeinize çay üretim tesisi tamamlanmış olup bu tesislerde AR-GE çalışmalarına devam edilmektedir.
Enstitü Müdürlüğünde bulunan laboratuarlarda yapılan analizler için Türk Akreditasyon Kurumundan akreditasyon sertifikası alınması amacıyla yürütülmekte olan çalışmalar tamamlanmış ve TS EN ISO IEC 17025 standardına göre akreditasyon sertifikası alınmıştır. Halen akreditasyon kapsamında 7 analiz bulunmaktadır.
Yazı kaynağı : www.caykur.gov.tr
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay,organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.[3]
4 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait bütün hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.[4]
Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]
I. Dünya Savaşı'nın getirdiği ekonomik buhranı takiben, yöredeki işsizliğin giderilmesi ve ekonomik refah sağlanması amacıyla Doğu Karadeniz bölgesinde çaycılık faaliyetleri başlatılmıştır. TBMM tarafılan 1924 yılında çıkarılan 407 sayılı kanun ile çay tarımı yasal güvence altına alınmıştır. Ziraat Umum Müfettişi Zihni Derin tarafından yürütülen çay üretme çalışmalarının başarılı olması sonucu 1937 ve 1940 yıllarında Batum'dan getirtilen tohumlarla çay bahçeleri kurulmuştur.[3]
Çay üreticiliği takip eden yıllarda da Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından desteklenmiştir. 1938'de ilk çay mahsülü alınmış, 1947'de ilk çay fabrikası kurulmuştur. 1963 yılından itibaren Türkiye'nin çay tüketiminin karşılanmasında ithalatın yerini yerli üretim almıştır.[3] Çaycılık faaliyetleri 1948 yılına kadar Devlet Ziraat İşletmeleri tarafından, 1949-1973 yılları arasında ise Tekel Genel Müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı işbirliği ile yürütülmüştür.[5]
1971 yılında çıkarılan 1497 sayılı kanun ile tüm çaycılık faaliyetleri Çay Kurumu Genel Müdürlüğüne devredilmiştir. Bu kurum 1982 yılında çıkarılan 2929 sayılı kanunla Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü haline gelmiş ve kamu iktisadi kurumu statüsü (KİK) kazanmıştır. KİK statüsü 1994 yılında çıkan 4046 sayılı kanunla değiştirilmiş ve Çaykur bir İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT) olmuştur. İDT statüsüne alınmasından itibaren özelleştirme tartışmalarına konu olmuştur.[5] 2017 yılında tüm hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmıştır.[4]
Varlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]
Çaykur, 4 adet organik siyah çay, 1 adet siyah ve yeşil çay ve 41 adet dökme kuru çay fabrikasında üretim yapmaktadır. 2020 yılı verilerine göre, günlük kuru çay işleme kapasitesi 9.020 tondur[2]. Çaykur'un bünyesindeki fabrikaların illere göre dağılımı ve kapasiteleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]
Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]
Yazı kaynağı : tr.wikipedia.org
Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında
Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.