Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    çanakkale zaferi ne zaman oldu

    1 ziyaretçi

    çanakkale zaferi ne zaman oldu bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Çanakkale zaferi ne zaman oldu? 18 Mart Çanakkale zaferi kaç yılında oldu? Çanakkale savaşı hakkında detaylar...

    Çanakkale zaferi ne zaman oldu? 18 Mart Çanakkale zaferi kaç yılında oldu? Çanakkale savaşı hakkında detaylar...

    Çanakkale Zaferi ne zaman ve Çanakkale savaşı kaç yıl sürdü soruları en çok araştırılan konular arasında öne çıkıyor. Çanakkale Zaferi'nin kutlandığı 18 Mart tarihi bu yıl Perşembe gününe denk geliyor. Kahraman Türk ordusunun cephede verdiği mücadele, sadece Türk tarihini değil dünya tarihini de değiştirdi.

    ÇANAKKALE ZAFERİ NE ZAMAN OLDU?

    Çanakkale Savaşı 1. Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleşti.

    ÇANAKKALE SAVAŞI TARİHİ

    Çanakkale Savaşı veya Çanakkale Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında 1915–1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.

    İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul'u alarak İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünü ele geçirmek, Rusya ile güvenli bir erzak tedarik ve askeri ikmal yolu açmak, başkent İstanbul'u zapt etmek suretiyle Almanya'nın müttefiklerinden birini savaş dışı bırakarak İttifak Devletleri'ni zayıflatma amaçları ile ilk hedef olarak Çanakkale Boğazı'nı seçmişlerdir. Ancak saldırıları başarısız olmuş ve geri çekilmek zorunda kalmışlardır. Kara ve deniz savaşı sonucunda iki taraf da çok ağır kayıplar vermiştir.

    Osmanlı İmparatorluğu, Almanya'nın Rusya'ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914'ün hemen ertesi günü, Almanya ile bir ittifak antlaşması imzalamıştır. Bu antlaşma, imparatorluğun kesin olarak Almanya'nın ana gücünü oluşturduğu İttifak Devletleri safında fiilen savaşa gireceği anlamına gelmektedir. Enver Paşa, fiilen savaşa girmeyi, seferberliğin tamamlanmamış olması ve Çanakkale Boğazı savunmasının tamamlanmaması gibi gerekçelerle ertelemeye çalışmıştır. Ancak Almanya, bir an önce savaşa fiilen girilmesi için baskılarını sürdürmüştür. Bu baskılar, Akdeniz'de Britanya donanması önünden çekilen Goeben ve Breslau savaş gemilerinin İstanbul'a gelmesiyle bir oldubittiye getirilmişti. Daha sonra Osmanlı Donanması'na bağlı bir grup gemiyle Karadeniz'e açılan bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etmiştir.

    Çanakkale Savaşı Tarihi! Çanakkale Savaşı kısaca - Çanakkale Savaşı'nın sonuçları, nedenleri ve önemi

    Birleşik Krallık Savaş Konseyi sekreteri Albay Hankey Winston Churchill'in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un işgalini öngören bir planı savaş konseyine sunmuştur. Plan, çeşitli evrelerden geçerek uygulamaya kondu ve Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden oluşan bir donanmanın Boğaz'a geniş çaplı saldırıları 1915 Şubat ayında başlatıldı. Özellikle 19 Şubat 1915 ve 25 Şubat 1915 bombardımanları sonucu Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Çobanlı giriş tabyalarının geri hatta çekilmesi emrini uygulatmıştır. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekâtından vazgeçmek zorunda kalındı.

    Çanakkale Cephesi: 1915-1916

    Kara Savaşları'nın yaşandığı önemli yerler:

    ~ Conkbayırı

    ~ Anafartalar

    ~ Kireçtepe

    ~ Seddülbahir

    ~ Kilitbahir

    ~ Gelibolu

    Çanakkale Savaşı'nın Sonuçları

    Yazı kaynağı : www.haberler.com

    18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

    Çanakkale Zaferi ne zaman, 2023 KAÇINCI yıl dönümü? Çanakkale Zaferi önemi nedir?

    Çanakkale Zaferi ne zaman, 2023 KAÇINCI yıl dönümü? Çanakkale Zaferi önemi nedir?

    Çanakkale Zaferi ne zaman, 2023 KAÇINCI yıl dönümü? Çanakkale Zaferi önemi nedir?

    Çanakkale Zaferi tarihi şanlı tarihteki büyük zaferin önemini öğrenmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Çanakkale Zaferi’nin önemi topyekün mücadele veren bir milletin kazandığı zaferlerden biri olarak anılıyor. Peki, Çanakkale Zaferi ne zaman, önemi ne?

    Büyük bir komutanlık örneğinin ve millet olarak canı pahasına verilen mücadelenin zaferle taçlandığı Çanakkale’de düşman orduları Çanakkale’yi geçemedi. Böylelikle tarihe kazınan “Çanakkale geçilmez” sözü ortaya çıktı. İşte kısaca o büyük zafere giden yol ve videolu görüntüler…

    ÇANAKKALE ZAFERİ NE ZAMAN, KAÇINCI YILI?

    18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü her yıl 18 Mart’ta kutlanmaya devam ediyor. 2023 yılı büyük zaferin 108. yıldönümü olacak.

    ÇANAKKALE ZAFERİ ÖNEMİ NEDİR?

    Her şey 1914'de Saray Bosna'da atılan bir kurşunla başladı. Bir süre sonra Osmanlı da Almanya'nın yanında savaşa girdi. Dünya 4 yıl boyunca kan, ateş ve gözyaşı içinde kaldı. Milyonlarca insan hayatını kaybetti. İtilaf devletlerinin donanması Çanakkale açıklarına demir attı. Amaçları belliydi. Çanakkale'yi aşarak başkent İstanbul ve İstanbul Boğazı'nı kontrol altına almak istiyorlardı. Böylece Rusya'ya yardım etmek daha kolay olacaktı. Ancak işler planlandığı gibi yürümedi.

    Başlangıçta önem verilmeyen bir operasyon 1. Dünya Savaşı'nın en önemli ve kanlı cephelerinden birine dönüştü. Dünyanın en güçlü, en gelişmiş silahlarıyla donatılmış savaş gemileri 1 ay boyunca tabyaları top ateşine tuttu. Mayın gemileri boğazda yol açtı. Gelibolu sahillerine her gün binlerce mermi yağdı. Ancak karşılarında güçlü bir direnç vardı.

    Nusret Mayın Gemisi sisli ve yağmurlu bir gecede Erenköy Koyu'na doğru yol alıyordu. Burası itilaf devletlerine ait gemilerin kullandığı ve top mevzilerinin dışında kalan bir yoldu. Elde kalan 26 mayın kıyıya paralel olarak 100 metre arayla buraya döşendi. Birleşik donanmanın ikmal için dönen Ocean, Bouvet ve Irrettable gemileri bu mayınlara çarparak patlamaya başladı. Üç gemi, inflexible, Golva ve Suffen de patlamalarda ağır yara aldı. Nusret Mayın Gemisi, boğaz muhaberesinin sonucunu değiştirdi.

    Fakat vazgeçmediler. Osmanlı Sahil Topçuları'nı ele geçirmek için kara harekatı yapmaya karar verdiler. 5 ayrı noktadan Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapıldı. Sekiz ay şiddetli çatışmalar oldu. Kumkale, Beşika, Bolayır, Seddülbahir, Arıburnu, Conkbayırı, Kabatepe, Anafartalar’daki kanlı çatışmalarda kazanan hep Türk Ordusu’ydu. 19. Tümen Komutanı Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal, o tarihi, "Ben size taarruz emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve komutanlar gelecek" sözünü işte burada söyledi. Çanakkale geçilemedi.

    İşte kısaca Çanakkale Zaferi belgeseli…

     

    Yazı kaynağı : www.cnnturk.com

    18 Mart Çanakkale Zaferi Tarihi ve Sonuçları - Çanakkale Savaşı Nedenleri, Dünya ve Türk Tarihindeki Önemi

    18 Mart Çanakkale Zaferi Tarihi ve Sonuçları - Çanakkale Savaşı Nedenleri, Dünya ve Türk Tarihindeki Önemi

    Çanakkale Zaferi Tarihi

    Çanakkale Zaferi Türk tarihinde büyük bir ilgi görüyor. Her sene zaferin kutlanması da verilen önemin en önemli göstergesidir. Çanakkale Zaferi'nin Mustafa Kemal ve birçok önemli komutanın başarıları ile kazanılmıştır. Birinci Dünya Savaşı sırasında birçok cephe açılmıştır. Bu cephelerden birisi de Çanakkale cephesidir. 1915- 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı ve İtilaf Devletlerinin hem deniz hem de kara muharebelerinin gerçekleştiği cephedir.

    Çanakkale Savaşı Tarihi

    Çanakkale Savaşı'nın batılı ülkeler üzerinde de önemli etkileri vardır. Osmanlı Devleti bu savaş sırasında tamamen savunmadadır. Bütün bir millet olarak önemli başarının elde edildiği Çanakkale Savaşı'nda 3 Kasım 1914 ile18 Mart 1915 arasında deniz savaşları gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda 25 Nisan 1915 ile 9 Ocak 1916 tarihleri arasında da kara savaşları yapılmıştır. Bu savaşın nedeni İtilaf Devletlerinin Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçerek Osmanlıyı savaş dışı bırakmaktır.

    Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap