Bu sitede bulunan yazılar memnuniyetsizliğiniz halınde olursa bizimle iletişime geçiniz ve o yazıyı biz siliriz. saygılarımızla

    çanakkale savaşında atatürk rütbesi

    1 ziyaretçi

    çanakkale savaşında atatürk rütbesi bilgi90'dan bulabilirsiniz

    Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki Görevi - Atatürk Çanakkale Savaşı’nda Hangi Birliğin Komutanıydı, Rütbesi Neydi?

    Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki Görevi - Atatürk Çanakkale Savaşı’nda Hangi Birliğin Komutanıydı, Rütbesi Neydi?

    On binlerce şehidin ve gazinin vatan topraklarını kahramanca müdafaa etmesinin ardından ulaşılan Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümü için kısa bir süre kaldı. Bu yıl, zaferin kutlanması için çeşitli etkinlikler düzenlenecek ve Çanakkale Şehitleri için çok sayıda yerde Kur'an okunacak, şehitler adına hatim duaları yapılacak. Zaferin yıldönümü olması nedeniyle, Çanakkale Savaşı'nın teferruatları da vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Merak edilen detaylar arasında, "Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki görevi ve rütbesi neydi" ve "Mustafa Kemal Çanakkale Savaşı'nda hangi birliği komuta ediyordu?" soruları yer alıyor.

    ATATÜRK'ÜN ÇANAKKALE SAVAŞI'NDAKİ VAZİFESİ NEYDİ?

    1914 yılında başlayan I. Dünya Savaşı'nda, Mustafa Kemal Çanakkale'de bir kahramanlık destanı yazıp İtilaf Devletlerine "Çanakkale geçilmez! " dedirtti. İşte, Kemal Paşa'nın savaş esnasındaki vazifeleri, zaferleri ve askeri ünvanı...

    18 Mart 1915'te Çanakkale Boğazını geçmeye kalkan İngiliz ve Fransız donanması ağır kayıplar verince Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarmaya karar verdiler. 25 Nisan 1915'te Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı'nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi. İngilizler 6-7 Ağustos 1915'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti.

    Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 253.000 şehit veren Türk ulusu onurunu İtilaf Devletlerine karşı korumasını bilmiştir. Mustafa Kemal'in askerlerine "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emri cephenin kaderini değiştirmiştir.

    Mustafa Kemal Çanakkale Savaşları'dan sonra 1916'da Edirne ve Diyarbakır'da görev aldı. 1 Nisan 1916'da tümgeneralliğe yükseldi.

    Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr

    Atatürk Çanakkale Savaşı'na ne zaman, hangi rütbe ile katıldı? Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki rolü nedir?

    Atatürk Çanakkale Savaşı'na ne zaman, hangi rütbe ile katıldı? Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'ndaki rolü nedir?

    Kurtuluş Savaşı'nda savaşılan milletlerle savaşılması bakımından önemli olan Çanakkale Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk'ün saygınlığının artması ile de önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşı'ndan sonra Anafartalar Kahramanı ilan edilmiştir.

    ATATÜRK ÇANAKKALE SAVAŞI'NA NE ZAMAN KATILDI?

    Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşı başladığında savaşa katılmayı istemekteydi. Savaş hem Türk hem de Dünya tarihi açısından büyük öneme sahiptir. Atatürk'e olan güvenin artmasında rolü büyük olan bu savaştan sonra halkın Atatürk'e olan saygısı da artmıştır. Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı'nın devam ettiği sırada, 2 Şubat 1915 tarihinde 19. Tümeni kurmak amacıyla çalışmalara başlamıştır.

    ATATÜRK ÇANAKKALE SAVAŞI'NA HANGİ RÜTBE İLE KATILDI?

    Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Savaşı'na katılma isteğinin sonucunu almıştır. Yarbay rütbesi ile Çanakkale Savaşı'na katılan Atatürk, 1 Haziran 1915'te yani yarbay oluşundan yaklaşık beş hafta sonra savaşa albay olarak devam etmiştir. 19. Tümen'de yarbay rütbesi alarak Birinci Dünya Savaşı'na katılmıştır. Albay görevine atandıktan sonra ise yaklaşık olarak 130 bin askere komutanlık yapmıştır. Savaş devam ettiği sırada Anafartalar'da grup komutanlığına atanan Mustafa Kemal Atatürk, başarıları sayesinde Anafartalar Kahramanı ünvanını almıştır.

    ATATÜRK'ÜN ÇANAKKALE SAVAŞINDAKİ ROLÜ

    25 Nisan 1915 Çanakkale Savaşı'nın ilk günüdür. Bu tarihte Arıburnu kıyısına asker çıkarılması emri verilmiştir ancak bu, düşmanı durdurmaya yetmemiştir. Mustafa Kemal Atatürk, o dönem kimsenin yapmaya cesaret edemediği bir şeyi düşünmekteydi: Düşmana taarruz etmek. Bu fikri ordu komutanına sunmaya ve cevap almaya yeterli vakte sahip olmayan Mustafa Kemal hem kendini hem de beraber savaştığı askerleri riske atacak bir karar vermek zorunda kalmıştır.

    Savaşın en çok güvenilen alayları arasında bulunan 57. Alay geri çekilmek zorunda kaldıktan sonra Mustafa Kemal aldığı kararı uygulamış ve askerlerine "Cephaneniz yoksa, süngünüz var. Süngünüzü takın." emri vermiştir. Bu emir Çanakkale Savaşı'nın tarihini değiştiren emirlerden birisidir.

    ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA ATATÜRK'ÜN BAŞARILARI

    Atatürk "Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum" sözü ile savaşın seyrini değiştirmiştir. Atatürk'ün bu sözünden sonra canları pahasına taarruza geçen Türk askerleri, savaşı kazanmadan durmamıştır. Yetersiz cephane, günün kötü şartları ve düşmanın teçhizat bakımından üstünlüğüne rağmen bu taarruzdan sonra savaş değişmiştir. Sonucunda ise Çanakkale Savaşı kazanılmış ve Atatürk'ün halkın gözündeki saygınlığı artmıştır.

    Yazı kaynağı : www.sabah.com.tr

    Atatürk Çanakkale Savaşı'na Ne Zaman Ve Hangi Rütbe İle Katıldı? Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi Ve Rolü

    Atatürk Çanakkale Savaşı'na Ne Zaman Ve Hangi Rütbe İle Katıldı? Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi Ve Rolü

    Çanakkale Savaşı, dünyanın gördüğü en büyük savaşlardan birisi olmuştur. Türk milletinin gücünü gösterdiği bu savaş tarihe unutulmaz bir şekilde yerleşmiştir. Tabi savaştaki rolünde dolayı Atatürk'ün emeği oldukça çoktur. Birçok savaşta kahramanca görev yapan Atatürk bu savaşta da gereken gayreti göstermiştir. 

     Atatürk Çanakkale Savaşı'na Ne Zaman ve Hangi Rütbe İle Katıldı? 

     1914 yılı geldiğinde 1. Dünya Savaşı patlak vermişti. Bu savaşın yayıldığı alanın geniş olması birçok devleti de etkilemiştir. Özellikle Osmanlı Devleti bu savaşta yoğun bir düşman işgali altında kalmıştır. Ancak Türk Ordusu ve halk birçok noktada düşmana korku vermeyi bilmiştir. Bunlardan biriside Çanakkale olmuştur. Çanakkale'yi kolayca geçeceğini sanan düşman burada büyük bir yenilgiye uğramıştır.

      Çanakkale Savaşı'na 25 Şubat 1915 yılında dahil olan Atatürk o süreçte Yarbay olarak görev yapıyordu. Tabi 1. Dünya Savaşı oldukça yıkıcı sonuçlara yol açınca Atatürk'te aktif görev yapmayı istemiştir. Böylelikle Çanakkale Savaşı'na dahil olmuştur.

      Çanakkale cephesine 19’uncu Tümen Komutanı olarak atanan Atatürk başarılı bir komutanlık yapmıştır. Çünkü düşmanın hamlelerini doğru bir şekilde tahmin ederek önlem almıştır. Tabi Çanakkale cephesinde savaşın çok çetin geçeceğini biliyordu ve buna göre hareket etmiştir.

      Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi ve Rolü

      Yarbay olarak görev yapan Atatürk Çanakkale Savaşı'na 19. Tümen Komutanı olarak katılmıştı. Ancak savaş ilerledikçe Albay rütbesine getirilerek emrine 130 bin civarında asker verilmiştir.

      Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı bölgelerinde savaşan Atatürk oldukça büyük bir sorumluluk almıştır. Kendisi ve askerleri Çanakkale'yi düşmana dar etmiştir. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en ön saflarda yer alan Atatürk zafer için elinden geleni yapmıştır.

      18 Mart 1915'te düşman Çanakkale'de yenilgiye uğratılmıştır. Ancak aynı yıl 25 Nisan'da düşman donanmaları bölgeye yeniden çıkarma yapmışlardır. Çarpışmalar devam ettiği için Atatürk'te yılsonuna kadar bölgede kalmıştır.

    Yazı kaynağı : www.hurriyet.com.tr

    Yorumların yanıtı sitenin aşağı kısmında

    Ali : bilmiyorum, keşke arkadaşlar yorumlarda yanıt versinler.

    Yazının devamını okumak istermisiniz?
    Yorum yap